Cursussen, trainingen en workshops voor vrijwilligers

Op deze pagina informeren we u over interessante workshops, trainingen en cursussen rond vrijwilligerswerk.

Humanitas E-learning

Humanitas biedt verschillende E-Learningprogramma’s, zoals vrijwilligers begeleiden, grenzen stellen, netwerk versterken. Ze zijn gratis toegankelijk voor (potentiele) vrijwilligers.

Wat vind jij belangrijk?

Afgelopen maanden is er vooral een aanbod geweest op thema’s als dementie en eenzaamheid. We zijn wel benieuwd naar andere thema’s en onderwerpen die belangrijk zijn voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in Heerhugowaard.

Heb je een suggestie of wil je met ons hierover sparren, stuur een mail naar vrijwilligerswerk@methhw.nl

Nieuwe inzichten over leefstijl en dementie

Datum: 22 november 2021, Inloggen vanaf 19.00 uur.
Locatie: Geriant NKN, Titanialaan 15a, 1702 AZ, Heerhugowaard
Kosten: €39,50 per persoon

Een gezonde leefstijl betekent voldoende bewegen, gezonde voeding, niet roken en drinken en voldoende slapen. Het is algemeen bekend dat een gezonde leefstijl veel ziekten kan voorkomen. Bovendien voel je je fitter, bent je minder vaak ziek en je humeur wordt er vaak ook beter van. Heeft een gezonde leefstijl ook invloed op het wel of niet krijgen van dementie? En heeft het nog effect wanneer je al dementie hebt?

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van dementie en ook naar het voorkómen er van. Helaas weten we nog steeds niet hoe we dementie kunnen voorkomen, maar er zijn wel bepaalde risicofactoren. Welke risicofactoren kun je beter vermijden om de kans op dementie te verkleinen?

Tijdens deze themabijeenkomst komen de volgende onderwerpen aan bod:
  • Vormen van dementie en risicofactoren
  • Wat is er aan te doen?
  • Bewegen en het brein
  • Voeding en het brein
  • Slapen en het brein
  • Roken en alcohol en het brein
  • Invloed van muziek, depressie, positieve levenshouding en hersenschade op het brein

Doelgroep


Verzorgenden, verpleegkundigen, casemanagers, activiteitenbegeleiders, individuele thuisbegeleiders, praktijkondersteuners en vrijwilligers die werkzaam zijn in de zorg voor mensen met dementie. Zowel in de thuiszorg, dagbehandeling, verzorging- en verpleeghuizen als huisartsenpraktijken. Ook is dit thema geschikt voor medewerkers en vrijwilligers van zorgboerderijen en vrijwilligersorganisaties, als ook baliemedewerkers en anderen werkzaam in openbare beroepen.

Doelstelling


Na de bijeenkomst heeft men kennis van de risicofactoren bij dementie, wat een gezonde leefstijl inhoudt en wat een gezonde leefstijl kan bij dragen om de kans op dementie te verkleinen.

PG Café Thema: Euthanasie bij dementie

Het PG Café is een ontmoetingsplek voor iedereen die als vrijwilliger of beroepshalve werkt met of voor mensen met dementie en hun naasten. Zorgmedewerkers en vrijwilligers uit de heel Noord Kennemerland Noord zijn van harte welkom! Deelname aan het PG Café is kosteloos.

Locatie Servicepunt De Anbouw Dorpsstraat 610 1723 HJ Noord-Scharwoude
LET OP: parkeergelegenheid is aan de Dorpsstraat en Voorburggracht, niet bij de Anbouw zelf op het parkeerterrein. (privéterrein)

Programma
Dinsdagmiddag 9 november 2021
  • 14.30 uur Inloop met koffie/thee
  • 15.00-16.30 uur Programma: Euthanasie bij dementie
  • Vanaf 16.30 uur Netwerkborrel Voor koffie/thee en een frisje na afloop wordt gezorgd.
Aanmelden is noodzakelijk met vermelding PG Café Noord-Kennemerland Noord. De mail versturen naar: secretariaat@netwerkdementie-nhn.nl. De reservering wordt via e-mail bevestigd.

Filmmaker/cineaste Sjuul Schaepkens van Riempst maakte de documentaire Als ik ga-ga ben. In 2013 is de wens van Sjuuls moeder, die dementie had, in vervulling gegaan en is ze onder begeleiding van een zorgzaam team via euthanasie overleden. Haar dierbaren kijken hier met positieve gevoelens en respect op terug. Sjuul laat het leven van haar moeder met dementie zien en de keuze die haar moeder daarin gemaakt heeft. De combinatie van haar wens en haar ziekte bracht haar in een uiterst precaire situatie, waar de huisarts zorgvuldige stappen moest zetten. De casemanager hield in de gaten hoe iedereen zijn best deed om moeders wens te kunnen volbrengen. Sjuul is deze middag zelf aanwezig om haar documentaire in te leiden en daarna n.a.v. haar ervaringen met de aanwezigen in gesprek te gaan.