Fietsvrijwilliger

Zuyder Waert onderdeel van de organisatie Magentazorg is een woonzorglocatie voor mensen met dementie. Er wonen 168 mensen verdeeld over 24 woningen. Op elke woning vormen 7 bewoners met elkaar een huishouden. Het wonen zoals mensen het thuis gewend waren, wordt hier zoveel mogelijk toegepast. Met elkaar wordt gekookt, boodschappen gedaan en de was opgevouwen. Ook worden er veel activiteiten gedaan in de woning. Op de woningen zijn 24 uur per dag medewerkers aanwezig die zorg en welzijn vorm geven.
De ruime opzet van Zuyder Waert nodigt uit tot het maken van een wandeling binnen het gebouw. Tussendoor kunnen mensen uitrusten in de verschillende zitjes en nisjes. Via tuingerichte gangen bereik je vanuit de woning het centrale deel van de woonzorglocatie. Hier vind je onder andere de ontmoetingsruimte met koffiecorner, de winkel, de kapsalon en de schoonheidsspecialiste.
De organisatie biedt op het gebied van vrijwilligerswerk een grote diversiteit aan mogelijkheden. Veelal speelt het contact maken met mensen met dementie hierin een grote rol. Vrijwilligers krijgen een uitgebreide intake waarin ze informatie krijgen over de locatie en de mogelijkheden. Ook wordt de vrijwilliger in beeld gebracht; wie is hij of zij, wat brengt hem of haar hier, waar liggen talenten en op welke gebieden is er een begeleidingsvraag.
Alle vrijwilligers krijgen een vrijwilligersovereenkomst met de organisatie en vallen daarmee onder de WA-verzekering en persoonlijke ongevallenverzekering die voor vrijwilligers zijn afgesloten.
Fietsvrijwilliger
Zuyder Waert bezit verschillende duo-fietsen. Op deze driewielers zit je naast elkaar in gescheiden stoelen waarbij de bestuurder de regie heeft over een werkend stuur, de trapondersteuning en de remmen.
Bewegen en er even uit zijn is voor veel van onze bewoners van grote waarde. De één op één aandacht doet iedereen goed. In ons huis kun je zelfs binnen fietsen door de gangen tussen de wijken.
Om veilig op pad te gaan krijg je eerst een fietsinstructie van één van onze pleinregisseurs. Daarna mag je zelf op pad. In eerste instantie doe je dat in het huis zodat je de bewoner(s) leert kennen. Gaat dit goed dan mag je in overleg met de pleinregisseur of medewerker op de woning naar buiten. Je neemt dan natuurlijk altijd een mobiele telefoon mee met daarin opgeslagen ons telefoonnummer
De vrijwilliger:
- Beheerst de Nederlandse taal;
- Is gemotiveerd om te werken met onze doelgroep;
- Begrijpt dat gedrag van de bewoner (in woord en daad) voortkomt uit ziekte;
- Neemt aanwijzingen van medewerkers ter harte;
- Wil door ervaring meer kennis en inzicht op doen; durft vragen te stellen;
- Staat open voor feedback;
- Komt afspraken na;
- Heeft een actieve opstelling tijdens zijn/haar aanwezigheid.